06.02.2023 Maraş merkezli 7,7 şiddettindeki Türkiye depremi ve artçı sarsıntılarla ilgili derneğimize gelen başvurular sebebiyle basın açıklaması yapılması zarureti doğmuştur.

Ruh Sağlığı Derneği adına genel başkanı Dr. Ömer Akgül yaptığı basın açıklamasında ruh sağlığı alanında hizmet sunan 4200 meslektaşının gönüllü başvurusu yaptığı psikososyal destek çalışmaları seferberliğinde tüm ruh sağlığı çalışanlarının, öncelikle vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar dilediklerini belirtti. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sundu. Akgül kendilerine gelen bir çok ortak başvuru ile ilgili aşağıdaki gibi açıklama yaptı.

Bir çok vatandaşımız, uyku ve yemek düzenlerinin bozulduğunu; işe odaklanma zorluğu yaşadığını; kapalı alanlara, tünellere köprülere, asansöre girmekte zorlandığını; yalnız kalmaktan veya karanlıktan korktuğunu; haber izlemekten ve depremle ilgili konuşmalardan kaçındığını, yaşam sevincini ve anlamını bulmakta zorlandığını, sürekli tekrar eden depremle ilgili düşüncelerden, sallantı hissinden, huzursuzluktan ve teyakkuz halinden yorulduğunu, kalp hızında artış, titreme, terleme, baş dönmesi, sallanma, kalp çarpıntısı, baş ve vücut ağrısı, irkilme tepkisi, sallanan şeyleri kontrol etme isteği, en hafif sesten etkilenme, iştahta azalma veya iştahta artış, ağlama, sürekli sallanma hissi, sürekli o anın gözünün önüne gelmesi, kimseyle konuşmak istememe, sürekli uyku hali vb gibi sebeplerden ötürü rutinlerinin bozulduğu şikayetinde bulunmuş ve ne yapmaları gerektiğini sormuşlardır.

Deprem travmatik bir yaşantı deneyimidir. Yaşanan travmanın yoğunluğu depremin şiddetine, kişinin yaşına, depreme nerede yakaladığına, tek başına mı kalabalık mı yakalandığına, bu veya önceki depremler sırasında veya sonrasında herhangi bir sevdiğini veya yakınını kaybedip kaybetmemesine göre farklı etkiler ortaya çıkarmaktadır.

Deprem travmasının yarattığı etki kişinin psikolojik savunma sisteminin gücüne ve bu güçlülükle baş etme becerilerine bağlı olarak şekillenir.

Bu olumsuz durum günlük yaşamımızı da etkilemektedir. Bu endişeler gün geçtikçe insanı daha da kuşatmakta ve bir süre sonra aklımızdan çıkmayan bir durum haline gelmektedir. İlerleyen dönemlerde panik atak nöbetlerine bile sebep olacak bu durumlardan birisi de deprem korkusudur. Günümüzde oldukça fazla insanda görülen bu korku beklenen bir şey olduğu gibi, aslında ciddi bir sorundur da. Çünkü yaşanan bir deprem sırasında bu korku ile hareket edemez duruma gelebilir ve kendinizi tehlikeye atabilirsiniz.

Deprem Korkusu Nasıl Yenilir?

Öncelikle bu deprem korkusunu yenme isteğinize odaklanmalısınız. Çünkü ‘’İnanmak başarmanın yarısıdır’’. Daha sonra çözümlere odaklanarak ve tedavi yöntemlerinin nasıl olduğunu araştırarak sürece devam edebilirsiniz. Doğru tedavi yöntemi ile bu korku daha hızlı yenilebilir. Bu süreçte uzmanlardan alacak olduğunuz psikolojik destek ile korkularınızla yüzleşerek hangi durumda ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Tüm bunlardan sonra ise deprem konusunda bir eğitim programına katılmanız -yani aslında konu ile ilgili bilinçlenmeniz- sizi bu korkuya karşı daha da güçlü kılacaktır. Katıldığınız eğitimler, deprem çantası hazırlıkları, ilk yardım dersleri sizi bu duruma hazırlayacak ve içinizdeki korkuyu yenmenizi sağlayacaktır. Psikolojik dayanıklılık egitimleri için www.ruhsagligidernegi.org/6subat adresini ziyaret edebilirsiniz.

İkincil Travmalara Sebep Olmayın.

Çevrenizde bu tür deprem korkusu yaşayanlar varsa, dikkate alın. Umursamaz davranmayın, yanında olun. Ağırlıklı olarak dinleyici olun. Kesinlikle onun duygusunu inkar etmeyin ve kesinlikle hafife alıp dalga geçmeyin. Dalga geçilmesi, kızılması veya hakaret edilmesi kişilerde ikincil travmalara sebep olabilir. Çevrenizde deprem korkusu yaşayan kişiler varsa yanında olduğunuzu başa çıkması için destek alması gerektiğini hatırlatabilirsiniz.

Özellikle çocuklara karşı büyükler sabırlı, kararlı, cesaretli, yardımsever, şefkatli olurlarsa çocukların ruh sağlığında kalıcı bozulmalar olmayacaktır. Çocuklarla daha fazla zaman geçirmek gerekiyor. Onlara sarılıp, dokunup yalnız olmadıkları duygusunu vermeliyiz. Çocukların duygularını, düşüncelerini ifade etmelerine fırsat vermeliyiz, oyun oynasınlar, resim çizsinler, gün boyu yorulsunlar serbest bırakalım. Hayatın normale döndüğü duygusu çocukları rahatlatacaktır. Yaşanılan her türlü talihsizliğin bizlerin ve çocuklarımızın erken olgunlaşmasına neden olduğunu söylemek gerekir. Bu konuda talihsizlikler neyimiz olur seminerimizi izleyebilirsiniz. https://www.kimpsikoloji.com/talihsizlikler-neyimiz-olur-dr-omer-akgul/

Ebeveynin deprem kaygısını ve korkusunu çocuklarına öğretmesi de çocukların deprem korkusuyla baş etmelerini zorlaştırmaktadır.

Deprem Korkusu Yaşayanlara Öneriler

Sevdiklerinize yardımcı olmak için önce siz iyi olun.

Depremle ilgili tedbirler ve müdehalelerle ilgili bilgili olun.

Sevdiklerinizin yakınında olun.

Sevdikleriniz için ulaşılabilir olun.

Sevdiklerinize ve yakınlarınıza vakit ayırın.

Yaşanan acıların dinmesi için sabırlı olun.

Gerekirse profesyonel destek alın.

Depremzede iseniz ücretsiz psikososyal destek hizmetlerimizden faydalanmak için www.ruhsagligidernegi.org/6subat adresine tıklayınız.

DEPREM KORKUNUZU ÖLÇÜN

Eğer yaşadığınız şeyin deprem korkusu (Seismophobia) olup olmadığını bilmiyorsanız veya ne şiddetle yaşadığınızı merak ediyorsanız aşağıdaki araştırmaya katılabilirsiniz. Deprem Korkunuzu ölçmek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız:

Unutmayın

Unutmayın, kriz krizden önce yönetilir. Depreme hazır olmak yapabileceğiniz en önemli oto destektir. Yetkisiz kişilerin depremle ilgili asılsız iddialarını dikkate almayınız. Sadece yetkili kişilerin talimatlarını dikkate alınız.

Deprem Korkusunun etkileri ile ilgili farkındalığı arttırın

Anketimize katılarak ve sevdiklerinize yönlendirerek deprem psikolojimizi yönetmemiz için bizlere yardımcı olabilirsiniz. https://forms.gle/S5XDcYN3FF4AJxKF9

Tüm vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Araştırma ön sonuçlarımızı aşağıda bilgilerinize sunarız.

Kategoriler: DERNEK