Doç. Dr. Yusuf Alpaydın

Ruh Sağlığı Derneği Psikososyal Pandemi Danışma Kurulu Üyesi


Öncelikle velilerimiz evde eğitimin yeni bir uygulama olmadığını bilmelidir. ABD ve Kanada gibi bazı ülkelerde örgün eğitime ve okula alternatif bir eğitim ortamı olarak görülmekte ve uygulanmaktadır. Türkiye’de de bazı STK’lar kişisel ve manevi gelişim alanında evde eğitimi yıllardır alternatif bir eğitim modeli olarak uygulamaktadır. Son yıllarda bazı aileler de çocukları için evde eğitimler organize etmektedir. Yurtdışında yapılan bazı araştırma bulguları evde eğitim gören öğrencilerin akademik başarılarının daha yüksek olduğuna işaret etmektedir. Bu bağlamda evi bir eğitim ortamına dönüştürmek elbette ev halkının desteğiyle mümkün olacaktır. Evi bir eğitim mekanı olarak yeniden kurgulamak ve ev yaşamını yeniden organize etmek oldukça önemlidir.

Uzaktan eğitim de hakeza içinde yaşadığımız dijital çağın kaçınılmaz bir olgusudur. Birçok faaliyetin sanal ortama taşındığı gerçeğinden hareketle uzaktan eğitime yönelik önyargıyı bir kenara koyarak öğrencilerin etkin katılımı için gayret göstermek en faydalısı görünmektedir.

Öğrenci için uzaktan eğitim yayınlarından faydalanma saatleri ve bireysel çalışma saatlerinin planlanması önemlidir. Günlük ve haftalık çalışma planı, EBA TV yayın/ders saatlerinin bir çizelgesi görünür bir yere asılarak öğrencinin bu sorumluluklarını sürekli hatırlaması sağlanmalıdır.

Geç yatıp geç kalkmak öğrenciyi tatil havasına sokacaktır. En azından hafta içi günlerde öğrencinin okula devam ediyormuş gibi geceleri erken yatıp sabahları erken kalkması sağlanmalıdır.  Güne zinde başlayabilmek için uygun bir kahvaltı ihmal edilmemelidir.

Gün içinde TRT EBA TV ders saatlerinde ekran başında olma hususunda taviz verilmemelidir. Böylece öğrencinin, evde örgün eğitim disiplininin nispeten devam ettirilebilmesi ve okullar yeniden açıldığında uyum/adaptasyon sürecinin kolaylaşması sağlanabilir.

TRT EBA TV ders saatlerinde ve EBA uygulaması ile ders çalışılmak istenen vakitlerde öğrencinin bulunduğu odayı sadece kendisine tahsis etmek fayda sağlayacaktır.  Dikkatinin dağılmasına sebep olabilecek kişiler, özellikle küçük kardeş varsa bu sürede izole bir ortamda ilgilenilmesi uygun olacaktır.

Ortam sıcaklığı, ışık gibi ders çalışma ortamı özellikleri uygun şekilde ayarlanmalıdır. Öğrencinin daha çok boş vaktini değerlendirmek için kullandığı cihazlar olarak TV, Bilgisayar veya tabletin bu sefer daha ciddi bir amaç için kullanıldığının anlaşılması için yatarak, uzanarak kullanmasına izin verilmemeli, öğrencinin uzaktan eğitim için faydalanacağı TV, Bilgisayar veya tablet uygun mesafe gözetilerek mümkünse çalışma masası ile değilse belki bir sehpa ile öğrenciye sınıfını anımsatacak bir ortam hazırlanmalıdır.

Öğrenciye uzaktan eğitimle ilgili düşüncelerinin neler olduğu, o gün neler öğrendiği, hangi derslerin daha eğlenceli geçtiği gibi sorular yönelterek gerçekten bu eğitimlerin önemsendiği hissettirilmelidir.

EBA TV günlük toplam 20+20 dk ders içeriği sunmaktayken EBA uygulamasında 24 saat erişime açık muazzam bir içerik olduğu bilinmelidir. Ayrıca öğretmenler bu sistem üzerinden ödev vererek öğrencileri ile etkileşimlerini sürdürmektedirler. Bu sürecin evdeki takibi hususunda ebeveynlerin de aktif olması daha verimli sonuçlar doğuracaktır. Ayrıca velilerin öğretmen ile iletişim halinde kalmaları ve işbirliği yapmaları da önemlidir.

Ebeveynler çocuklarının sıkılma davranışları ve tepkileri ile de baş etmek durumundadır. Salgının yayılımının azaltılması için evde kalmanın ne kadar önemli olduğu ifade edilmeli, bu konudaki uzman uyarıları çocuklarla birlikte izlenmelidir. Bu sürecin bir tatil olarak görülmemesi gerektiği, herkesin sorumluluklarını ellerinden geldiğinde evlerinde yerine getirmek için çalıştığı söylenmeli. Krizin atlatılması için özellikle sağlık çalışanlarının gösterdikleri büyük fedakarlıklar hatırlatılmalı, sağlık çalışanları canla başla çalışırken evde tembellik etmenin doğru olmadığı ifade edilmelidir.

Yine akranlarıyla yeterince sosyalleşme imkanı bulamayan öğrenci ev halkı ile bu ihtiyacı gidermek isteyecektir. Ebeveynler bu ihtiyacı karşılamak için evde oyun ve etkinlikler tasarlayabilirler.

Uzaktan eğitim derslerinin dışında, ailecek iştirak edilen okuma saatleriyle öğrencinin bireysel ders çalışma veya kitap okuma alışkanlıkları geliştirilebilir. Elbette kısa zamanda kazanılmayacak bu alışkanlık için anne babanın rol model olarak okuma saatlerine riayet ederek faaliyete sürekli devam etmesi gerekmektedir.

Evde kalınan bu dönem kişisel ve sosyal gelişim açısından da bir fırsat olarak görülmelidir. Öğrencinin yaşına uygun şekilde yemek, temizlik gibi ev işlerine daha çok yardımcı olmaları istenebilir. Bu görevler öğrenciye sorumluluk bilinci kazandırma anlamında faydalı olacaktır.

Son olarak evde eğitim dönemi çocuk ve genlerin dini ve manevi gelişimi açısından ebeveynlere daha çok sorumluluk yüklemektedir. Dini gelişim daha çok referans alınan model olarak görülen şahsiyetler üzerinden gerçekleşmektedir. İnsanımız temel dini değerleri ve ahlakı ebeveynleri üzerinden aldığını ifade etmektedir. Ebeveynlerin ailede din eğitiminin nasıl yapılacağına dair okumalar yapması faydalı olacaktır.

Kategoriler: DERNEK