Toplum ruh sağlığını güçlendirme misyonuna sahip derneğimiz, zaman zaman uzmanlarımızca yapılan açıklamalarla içinde büyüdüğü toplumu aydınlatmaya devam ediyor. Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Dr. Ömer Akgül “diziyi izlemediğim ve izlemeyeceğim için herhangi bir yorumda bulunamıyorum, bununla birlikte toplumun bir çok kesiminden yükselen itiraz seslerini de anlamaya çalışıyorum. Derneğimiz bu konuda diziyi izlemiş bir meslektaşlarımızdan görüş istemiş ve aşağıda bunları paylaşmayı bir borç bilmiştir.” Saygılarımızla:


Uzm. Psk. E. Esra Tanrıverdi – 02164287546 Kim Psikoloji

Son günlerde çocukların ilgisine çeken ve tüm dünyayı etkisi altına alan bir dizi film izlenme rekorları kırıyor. Squid Game Türkçesi Kalamar Oyunu.

Diziye baktığımızda boyun eğen, sorgulamayan, itiraz etmeyen, şiddeti içselleştiren tipler dolu. Ayrıca artan şiddet sahneleri toplumsal şiddettin artışını da tetikliyor. Özellikle çocuklar bazen herhangi bir zihinsel işleme tabi tutmadan bu rol modelleri kopyalıyor. İzleyenlerin eleştirmediği, her eylemi onayladığı bir dramatik anlayış kurulunca oradaki yanlışlar çocuklara doğru geliyor ve ne yazık ki şiddet onaylanıyor.

Film ve dizi yapımcıları Freud’un düşüncelerinin ışığında şiddet ve cinsellik içeren unsurların dizilerde ve filmlerde kullanımını tercih ederek yüksek izleyici kitlelerine ulaşıyor. Çünkü bu tip unsurlar insanın doğasında bulunan inkâr edemeyeceği kadar insanlığa ait, bastırmaya çalıştığımız “id” lerimiz. İd dediğimiz nedir? Zevk temelli istekler ve aşırı ısrarcı temel enerjinin çıkış noktası. Temel ve en ilkel benlik. Ana kaynağı cinsellik, açlık, şiddet gibi ihtiyaçların en bencilce doyurulması. Bu durum televizyon izleyicilerinin psikolojik durumlarını derinden etkileyeceği gibi yaşam tarzlarında da değişiklikler ve şiddete karşı eğilimler yaratabilir düşüncesini uyandırmakta. Bununla birlikte çocuklar dizilerde sevdikleri karakterleri ego ideali olarak görüyor.

Şüphesiz çocukların dolaylı ya da doğrudan etkilendiği dizilerin en başında şiddet içeren diziler geliyor. Çünkü şiddet içeren tavırlar insanın doğasının gereği bulunmakta. Saldırgan tavırların psikolojik olarak insanları rahatlatır bunu küçük yaşta keşfeden çocuklar televizyonda pekiştirdiği şiddetle toplum için çok zararlı olabilmektedir. Şiddet, özellikle çocuk ve gençler televizyon ve internetin kontrolsüz kullanımında onların karakterlerinde derin yaralar açabiliyor aynı zamanda.

İşte bu durumda Kore dizisi “Squid Game” çocuklarda şiddeti normal gibi gösteren bazı önemli psikolojik sorunları yaratıyor. Bütün insan davranışları, sosyal ve psikolojik olarak öğreniliyorsa, şiddet eğilimi de öğrenilen bir davranış türü.

Bu durumda ebeveynlere çok büyük iş düşmekte. Nasıl ki çocuklarının okul, beslenme, giyimine ve beden sağlığına özen gösteriyorlarsa ruh sağdığına da gereken özeni göstermeleri gerekir. Ebeveynler çocuklara dizilerdeki her bilginin doğru olmadığını, her söylenene inanmamaları gerektiğini anlatmalı. Çocuk diziyi izlediği zaman ya da herhangi bilgisayar ortamında bir şeye aşırı yoğunlaştığı zaman ebeveyn oradaki yanlışı veya doğruyu çocuğa sabırla açıklamalı. Dizi filmlerin birer senaryo kurgusu olduğunu ona anlatmalı. Ebeveynler çocukları çok sıkmadan ve bunaltmadan doğruyu göstermeli, oynadığı oyunları izlediği filmleri takip etmeli. Hatta ebeveynler güncel konuları da yakından izlemeliler. Mutlaka çocukların dijital ayak izlerini kontrol etmeleri ve özellikle bu dizinin seyrettirilmemesi üzerinde önemli tedbirler almaları gerekir.
Bu diziyi izleyen çocuk ve ergen sayısı bir fırtına gibi yayılmakta. Anne ve babaların bu noktada mutlaka uyanık olmaları gerek.