TEŞEKKÜR EDERİZ

RUH SAĞLIĞI DERNEĞİ SAĞLIK BAKANI DR. FAHRETTİN KOCA’YA PSİKOSOSYAL BİLİM KURULU ÇAĞRILARINI DUYDUĞU İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ.

Ruh Sağlığı Derneği olarak 2020 Ocak ayında salgın korkusu araştırmamızı yapmaya başladık. Sürecin başından beri konuyla ilgileniyor, Çin’de ilk başlayan karantinadan itibaren kamuoyu araştırmaları yaparak insalığı bilgilendirme amaçlı misyonumuzu gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

Salgın gelmeden korkusunun geldiği ülkemizde salgının kendisi de gelince korkunun bulaşıcılığı daha da tesirli olacağından bahsetmiştik. Yaşananların tesirinde kalan bir çok vatandaşımız psikososyal enfeksiyonu da yaymış oldu.

Şimdi ise gerçekten konuşma araştırma değil eylem zamanı. Tam da bu zamanda çağrımıza kulak veren sayın Bakanımız’a ruh sağlığı camiası ve ruh sağlığı derneği olarak teşekkür ediyoruz.

Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ömer Akgül, Koronavirüs bilim kurulunun salgın hastalıkla mücadelede çok önemli bir rol üstlendiğini söyleyerek önemli bir çağrıda bulundu.

Ruh ve Beden Sağlığı bir bütündür. Bedensel hastalıklar ruhsal durumumuzu, ruhsal hastalıklar ise bedenimizi etkilemektedir. Hastalıklarla bireysel veya kitlesel mücadelede bedenselsel faktörler kadar ruhsal faktörler de önem arz eder. İnsanların ve toplumun psikolojik bağışıklığı ve dayanıklılığı, biyolojik bağışıklık kadar önemlidir. Hastalık gibi korku ve kaygı da bulaşıcıdır, kitlesel etkileri ise biyolojik etkiler kadar güçlüdür.

Biyolojik hijyen kadar psikolojik hijyene dikkat etmezsek, tıbbi riskler kadar sosyal risklere dikkat etmezsek sadece psikolojik olarak enfekte olmayız, bağışıklığı ve direnci düşen vücudumuz biyolojik olarak virüsün etkisine daha açık hale gelir ve sosyal travmalar sıklaşır.

Mart ayından beri dikkat çekmeye çalıştığımız #PsikolojikPandemi ve #KoronaVirüsPsikoSosyalBilimKurulu ile ilgili yaptığımız basın açıklamalarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Önceki basın açıklamalarımızda değindiğimiz için burada ayrıntılı olarak yer vermeden özet olarak gerekçelerimizi tekrar şöyle sıralıyoruz:

Korku salgını araştırma sonularına göre toplumsal olarak paylaşılmış bir paranoya’ya gidildiğini söyleyebiliriz (sonuçlar için tıklayınız: https://ruhsagligidernegi.org/korona-korku-salgini-arastirmasi-ara-sonuclar/),

Ailelerin evde tam zamanlı birlikte yaşama pratiklerinin olmaması sebebiyle ciddi aile içi sorunlar olduğu ve artçı sorunlardan birisinin boşanma olacağı, evde vakit geçirmeyi beceremeyen bireylerin birbiriyle geçimsizlik üretmesinin engellenmesi için eğitimcilerden ve psikologlardan etkinlikler hazırlanmasını önermekteyiz (https://ruhsagligidernegi.org/korona-gunlerinde-yakinlik/),

Psikolojik desteğe ihtiyacı olan vatandaşlarımızın bu hizmeten mahrum kaldığı (https://ruhsagligidernegi.org/psikologlar-da-evden-online-terapi-yapiyorlar/), vatandaşımıza psikolojik destek verecek online terapi sistemlerinin kamuca desteklenmesini tavsiye tmekteyiz (https://ruhsagligidernegi.org/ruh-sagligi-derneginden-uzaktan-psikoterapi-ve-danismanlik-hizmeti-cagrisi/),

Sosyal patlamaların her an başlayabileceği (yaşlıları taciz, güvenlik görevlilerinin ve sağlık personelinin psikolojik sermayelerinin zayıflaması vb), bir çok noktada bireysel ve toplumsal olarak gerginlik, huzursuzluki korku ve kaygı halleri gözlemlenmekte, sağlıklı karar verme becerisinin düştüğü görülmektedir. Daha ayrıntılı bilgi, basın açıklaması, TV yayınlarımız, haber ve ajans kayıtlarımız için lütfen derneğimizin ana sayfasını ziyaret ediniz: www.ruhsagligidernegi.org

Önümüzdeki günlerde salgını ve tedbirleri çok farklı yönlerden ele alacağımız, Bilim Kurulu’na benzer, niteliği ayrı ikinci bir Bilim Kurulu kurmuş olacağız. Bu kurulda, olayın psikolojik, sosyolojik, istatistiksel… boyutları değerlendirilecek. Yeni yaklaşımlar arayacağız.

PsikoSosyal Korona Bilim Kurulu çağrımızı duyan Sağlık Bakanımız Sayın @DrFahrettinKoca #DrFahrettinKoca Teşekkürler

https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1246182834290769922

DİĞER BENZER HABERLERİMİZ

https://www.instagram.com/p/B-iOO6YD5My/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/B-Wo0QNjRlT/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.aa.com.tr/tr/saglik/ruh-sagligi-derneginden-uzaktan-psikoterapi-ve-danismanlik-hizmeti-cagrisi/1780078

https://tr.wikipedia.org/wiki/Koronavir%C3%BCs_Bilim_Kurulu

http://www.ekovitrin.com/m/saglik/koronavirus-psikososyal-kurulu-olusturulmali-h78485.html

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ruh-sagligi-derneginden-psikososyal-koronavirus-kurulu-onerisi-1729974

https://www.sondakikahaberler-tr.com/haber2019/251200/

https://enformasyonline.com/haber/ruh-sagligi-derneginden-psikososyal-koronavirus-kurulu-onerisi/101882

https://www.kliniksaglik.com/d/1668/ruh-sagligi-derneginden-psikososyal-koronavirus-kurulu-onerisi

https://www.haberver.me/ruh-sagligi-derneginden-psikososyal-koronavirus-kurulu-onerisi-haberi-2/
https://www.alaturkaonline.com/ruh-sagligi-derneginden-psikososyal-koronavirus-kurulu-onerisi/

Kamoyuna Duyurulur

Salgının etkilediği toplulukların algıları, inançları, tutumları ve genel olarak psikolojik tepkileri, hastalık etkeninin bulaşmasında “vektör” işlevi görebildiğinin bilincinde olarak toplumdan topluma farklılık gösterebilecek bu tür özelliklerin ortaya konması ve değerlendirilmesine yönelik çalışmalar, salgınla mücadelenin başarısı için gerekli kabul edip sürecin başından beri konuyla ilgileniyor, ilk olarak Çin’de başlayan karantinadan itibaren kamuoyu araştırmaları yaparak insanlığı bilgilendirme amaçlı misyonumuzu gerçekleştirmeye çalıştık. Bu doğrultuda Ruh Sağlığı Derneği olarak bu küresel virüs ve korku salgınına karşı teyakkuza geçip misyonumuzu gerçekleştirmek adına, salgın hastalıklarla ilgili korku ve kaygıları ölçmeye yönelik bir araştırma başlatıp, bu doğrultuda çeşitli eğitimler vermeye başladık.

Salgın gelmeden korkusunun geldiği ülkemizde salgının kendisi de gelince korkunun bulaşıcılığının daha da tesirli olacağından bahsetmiştik. Yaşananların tesirinde kalan birçok vatandaşımız psikososyal enfeksiyonu da yaymış oldu. Şimdi ise gerçekten konuşma, araştırma değil eylem zamanı olduğunu sizler de bilfiil göstermektesiniz. Tam da bu zamanda Psikososyal destek çağrımıza kulak veren sizlere Ruh Sağlığı camiası ve Ruh Sağlığı Derneği olarak teşekkür ediyoruz.

Salgın hastalık hakkında halka verilecek sağlık eğitimleri ve güvenilir kaynaklardan, sağlık bilgilerine geniş ve kapsamlı erişim olanakları, erken vaka tespitine katkıda bulunmak kadar, hastalık korkusunun düzeyini azaltarak psikolojik sonuçların en aza indirgenmesinde de çok önemli bir husustur. Virüsün bulaşmasını engellemeye yönelik sağlığı koruma önlemleri sırasında, halkın psikolojik tepkilerinin yanı sıra toplumun hakim algıları ve yanlış inançları da dikkate alınmalıdır.

Beden sağlığımız gibi ruh sağlığımızı da güçlü tutup birlikteliğimize gerekli özeni gösterirsek bu tür kitlesel tehditlerden daha az etkileniriz. Ayrıca koronavirüsten korunma ve buna karşı önlem alma açısından, her türlü olanak kullanılarak halka yönelik seferberlik tarzında bir “eğitim kampanyasının” yürütülmesi kritik önemdedir. Yürütülen eğitim etkinliklerinin bir davranış ve tutum değişikliği oluşturup oluşturmadığının, bir anlamda etkililiğinin ölçülmesi de yapılanların sağlamasını da ortaya koyması açısından önemlidir.

Salgın sürecinde yaşanabilecek sosyal ve ekonomik zorluklara yönelik belirsizlik yaşamak ve en önemlisi kendimizi ve ailemizi bu süreçte nasıl koruyacağımıza yönelik endişelerimiz ister istemez yoğun stres ve kaygı yaşamamıza neden olabilmektedir.Salgın hastalıkların toplumsal etkilerine karşı mücadelemize Ruh Sağlığı Derneği olarak 2020 ocak ayında salgın korkusu araştırmamızla beraber başladık.

Toplum nezdinde güven zor oluştuğu gibi kolay da kaybedilebilir, bu güveni oluşturmak kadar sürdürmek için de çaba gereklidir. Ailemiz, sevdiklerimiz, toplumumuz ve diğer insanlar için endişe, kaygı, panik ve korku yaşamamamız ya da bu tür durumları en aza indirgemek için Ruh Sağlığı Derneği olarak,

Sizlerin de katkısıyla ‘EvdeKal’ ‘HayatEveSığar’ çağrılarına uyan vatandaşlarımıza sizlerin öncülüğünde çeşitli eğitimler ve projeler yapmak ister, bu  hususta desteklerinizi arz ederiz.

Saygılarımla
Ruh Sağlığı Derneği Başkanı
Dr. Öğretim Üyesi Ömer Akgül

Ruh Sağlığı Derneği olarak epidemi boyunca misyonumuzu  şu şekilde belirledik;

*Nüfus ve risk grubu için danışmanlık yapma

*İnsani ve sosyal yardım sağlamak

*Kitlesel iletişim olanağı sağlamak

Ruh Sağlığı Derneği olarak alınacak önlemleri şu şekilde belirledik;

  • Nüfusun psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarının hızlı teşhisi
  • Kişisel olmayan psikososyal bakım
  • Daha karmaşık psikolojik rahatsızlıkları olan kişiler için doğrudan uzmanlaşmış klinik bakım
  • Risk grupları için öncelikli bakım
  • Spor ve egzersizler üzerinde önemle durma
  • Topluluk organizasyonu sosyal katılım ve kendine güven eğitimleri
  • Kriz yönetme ve krize müdahale yöntemleri sunma
  • Grup veya bireysel danışmanlık verme

Ruh Sağlığı Derneği olarak Zihin Sağlığını Korumanın 14 Yolunu şu şekilde belirledik;

1.Başkaları ile nasıl bağlantı kuracağınızı düşünün. (tel, video, internet vb yollar)

2.Başkalarına yardım edin ve onları destekleyin

3.Endişeleriniz hakkında konuşun

4.Fiziki sağlığınıza dikkat edin (spor, yeme alışkanlığı vb)

5.Uyku düzeninize dikkat edin

6.Güç duygularınızı yönetmeyi (kontrol altına almayı)  deneyin

7.Medya ve bilgi alımınızı yönetin. Gerçekleri öğrenmeye çalışın. (Medyada dönen yalan yanlış bilgilerden kaçının)

8.Hoşgörülü, töleranslı, anlayışlı, diğergam, sabırlı merhametli olun.

9.Yeni günlük rutinleri düşünün.

10.Hoşlandığınız şeyleri yapın. Günlük tutun.

11.Hedef belirleyin, Hayatın anlamına bağlanacağınız geçmişte

12.Zihninizi aktif tutun

13.Rahatlamak ve şimdiki zamana odaklanmak için zaman ayırın

14.Eğer mümkünse günde bir kez dışarı çıkın ya da bulunduğunuz yeri havalandırın

Bu doğrultuda Ruh Sağlığı Derneği olarak gerçekleştirdiğimiz eğitimler şu şekildedir;

  1. Organizasyonlarda Psikolojik Sağlamlık ve Pozitif Psikolojik Sermaye Eğitimi
  2. Sağlık Personellerine Yönelik “Sağlık Hizmetlerinde Psikolojik Dayanıklılık”
  3. Hasta ve Yakını Psikolojisi Eğitim
  4. Yas ve Ölüm Psikolojisi
  5. Akademi.KimPsikoloji.com Psikoterapi seans videoları veri tabanının ücretsiz erişime açılması,
  6. Ev etkinlikleri
  7. Online terapi ve eğitim hizmetleri eğitimi
  8. Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi
  9. Terapotik Kartlar Eğitimi
  10. Psikolojik İlk Yardım eğitimi
  11. TSSB Eğitimi
  12. Oyun Terapisi Eğitimi
  13. Sanat Terapisi Eğitimi

Bu doğrultuda Sizlerin öncülüğünde, Ruh Sağlığı Derneği olarak gerçekleştirmeyi  planladığımız eğitimler şu şekildedir;

  1. Sağlık Organizasyonlarda Pozitif Psikolojik Sermaye
  2. Yaşlı Sağlığı Evde Bakım Psikolojisi
  3. Sağlık Kurumlarında Halkla İlişkiler Psikoloji Eğitimi
  4. Sağlık Kurumlarında Öfke Yönetimi Eğitimi
  5. Evde Sağlık Hizmetleri Yapan Personellere Yönelik  İletişim Eğitimi
  6. Yaşlanma ve Psikoloji Eğitimi
  7. Aile İçi İletişim Eğitimi
  8. Çocukla İletişim Eğitimi
  9. Teknoloji Psikolojisi  Eğitimi (şu anda her şey sanal ortamda yapılmakta profesyoneller ve aileler bilinçlendirilmesi açısından önemli )
  10. Ailelerde Manevi Rehberlik ve Danışmanlık Eğitimi
  11. Aile ve Sosyal Yaşam Danışmanlığı Eğitimi
  12. Egzersiz ve Spor Psikolojisi (Kendimizi korumaya aldığımız bu süreçte  evde  iyi olabilir)
  13. Temel Psikolojik Danışma Becerileri Eğitimi
  14. Gölge Öğretmen Eğitimi Sertifika Programı (özel çocuklar dediğimiz kişiler için önemli)
  15. Montessori Yaklaşımı Eğitimi  (Bu  süreçte çocukların, araştırma, deneme, hata yapma ve hatalarını kendi kendilerine düzeltmeleri için fırsatlar sunulabilmesi açısından)
  16. Pozitif Psikoloji Eğitimi
  17. Psikolojik Açıdan Problem Çözme Eğitimi
  18. Uygulamalı Kabul ve Kararlılık Terapisi ve Mindfulness Eğitimi
  19. Uygulamalı Bütüncül Psikoterapi Eğitimi
  20. Oyun İle Psikoterapi Eğitimi
  21. Takım Çalışması  (Bu tür süreçler yönetişim süreciyle atlatabileceğimizden Kamu, Özel, STK’lara ve sağlık çalışanlarının bilinçlenmesi açısından yapılabilir)
  22. EFT Tekniği (Duygusal Özgürlük Tekniği)
  23. HYT ve EMDR, Hipnoz Eğitimleri

VATANDAŞLARIMIZA TAVSİYELER

BU DA GEÇER YA HU

PSİKOLOJİ KARİYER İSTİHDAM MERKEZİ
Kaygı hepimizin yaşadığı bir duygu. Son günlerde hepimizin kaygısı arttı. Kaygı ile başa çıkabiliriz. Kaygının görevi tedbir almamızı sağlamaktır. Aşırı kaygı ise zararlıdır. Kaygımız bizi zorlamaya başladığında şu yollara başvurabiliriz. Öncelikle almamız gereken tedbirleri aldığımızdan emin olmalıyız. 

1. Kaygılarımızı yazarak kafamızı toplayabilir, zihnimizi boşaltabiliriz. 
2. Her gün kaygıya zaman ayırabiliriz. Günün diğer zamanlarında aklımıza gelen kaygı verici şeyleri kaygıya ayırdığımız zamana erteleyebiliriz. 
3. Bu zaman yarım saati geçmemeli. 
4. Kendimizi sevdiğimiz hobilerimizle oyalayabiliriz. Müzik dinleyebilir, kitap okuyabilir. film seyredebilir, arkadaşlarımıza telefon edebiliriz. 
5. Kaygı vücudumuzda gerginlik yapabilir. Gevşeme egzersizleri yapmak iyi gelecektir. 
6. Onar defa derin nefesler alarak nefes egzersizi yapabiliriz. Burundan nefes alıp ağzımızdan vererek alacağımız karın nefesleri bizi rahatlatır. 
7. Uykusuz kalmamaya çalışmalıyız. Uykusuzluk kaygıyı artırır. 
8. Kahve gibi kafeinli içecekleri seviyorsak azaltmalı ya da tamamen bırakmalıyız. Yavaş yavaş şu sırayla kafeini azaltabiliriz. Kahve, yarım ölçek kahve, siyah çay, yeşil çay, bitki çayı . 
9. Yoğurt, turşu, patates, probiyotikler gibi bağırsaklara iyi gelen şeyleri yiyebiliriz. Alkolden, şekerden mümkün olduğunca uzak duralım. 
10. Kabuklu yiyecekler ve bitter çikolata ile kan şekerimizi dengeleyebiliriz. 
 
Gerektiğinde bir uzmandan yardım alabiliriz. Son bir tavsiye Dua edelim. 

DİL SOSYOLOJİSİ
İLE KASDEDİLENE ÖRNEK

Günümüz batı tasavvurunda ne kadar Bâtılî olduğunu ortaya koyan bir başka tesbit; kendi dillerinde yaşı ilerlemiş kişilere “old” diye nitelediklerini biliyoruz, old eski demektir… Büyüklerine bakışlarını acı bir şekilde ortaya koyuyorlar.

Buna mukabil, bizim geleneğimizde bizim medeniyetimizin bize emanet bıraktığı güzellik ve kadirşinaslığı, yaşı ilerlemiş büyüklerimize “ihtiyar” yani seçilmiş nitelemesiyle bir kez daha onur ve şerefle müşahede ediyor ve bu salgın sürecinde onları saygı ve minnetle anıyoruz…

Rabbim öncelikle bu virüsü, tüm dünyadan def eylesin, ihtiyarlarımızı başımızdan eksik eylemesin…

Ruh Sağlığı Derneğinden, Bakan Koca’ya teşekkür haberi

https://www.pusulahaber.com.tr/ruh-sagligi-derneginden-bakan-kocaya-tesekkur-1340033h.htm

https://www.timeturk.com/ruh-sagligi-derneginden-bakan-koca-ya-tesekkur/haber-1422276

https://www.memleket.com.tr/ruh-sagligi-derneginden-bakan-kocaya-tesekkur-2063927h.htm

https://www.haberler.com/ruh-sagligi-derneginden-bakan-koca-ya-tesekkur-13090147-haberi/